Aptis i Linguaskill porównane tylko na podstawie danych British Council i Cambridge: format, poziomy, punktacja, wyniki i powtarzanie egzaminu.
Bot i egzaminy próbne są po angielsku i hiszpańsku; wyjaśnienia można przetłumaczyć. Płatność w euro.
Aptis i Linguaskill to dwa egzaminy z angielskiego, sprawdzające cztery umiejętności, zdawane w modułach i bez daty ważności. Punktuje się je jednak inaczej i nie powtarza w ten sam sposób. To porównanie opiera się wyłącznie na tym, co publikują British Council i Cambridge. Nie mówimy, który jest „łatwiejszy" ani który jest częściej uznawany: nie ma oficjalnego źródła, które by to potwierdzało, a decyduje o tym instytucja żądająca certyfikatu.
| Aptis (British Council) | Linguaskill (Cambridge) | |
|---|---|---|
| Umiejętności | Reading, Listening, Writing, Speaking, plus Core z grammar i vocabulary | Reading, Listening, Writing i Speaking, w modułach |
| Mierzone poziomy | General: od A0 do C1. Advanced: od B1 do C2 | Od B1 do C2 |
| Czas umiejętności | General: Reading 35 min, Listening 40, Writing 50, Speaking 12. Advanced: 60, 30, 45 i 10 | Reading i Listening: około 40 min (maksymalnie 59). Writing: 55 min. Speaking: 16 min |
| Adaptacyjny | W oficjalnej dokumentacji, którą znamy, nie jest tak opisany | Reading i Listening tak: nie ma stałej liczby pytań |
| Skala | Wynik od 0 do 50 na umiejętność i poziom; ogólny do 200 | Skala Cambridge: B1 140-159, B2 160-179, C1 180-199, C2 200-210 |
| Powtarzanie | Cały egzamin; nie można zdawać jednej umiejętności | „My best score" pozwala poprawić moduł bez powtarzania całości |
Reading i Listening. Aptis General: Reading (35 minut) ma cztery części i 29 pozycji, a Listening (40 minut) cztery części i 25 pozycji; wszystkie nagrania można odsłuchać dwa razy. W Aptis Advanced Reading trwa 60 minut, a Listening 30, przy czym części 3 i 4 Listening słucha się tylko raz. W Linguaskill każdy moduł trwa około 40 minut, maksymalnie 59, a liczba pytań się zmienia, bo egzamin jest adaptacyjny.
Writing.
Speaking.
Cambridge opisuje Linguaskill jako egzamin z technologią adaptacyjną: w Reading i Listening nie ma stałej liczby pytań. Writing i Speaking to stałe zadania. W Aptis przewodniki British Council opisują części z określoną liczbą pozycji: Core ma 25 pytań z grammar i 25 z vocabulary, Reading General 29 pozycji, a Listening General 25. Oficjalnego opisu adaptacyjności Aptis nie znaleźliśmy, więc jej nie twierdzimy.
Aptis. Każda umiejętność daje wynik od 0 do 50 i swój poziom. Core daje tylko wynik, bez własnego poziomu, ale może podnieść umiejętność, która wypadła tuż pod progiem. Kto zdaje cztery umiejętności, dostaje też wynik ogólny do 200 i poziom ogólny. W General progi B2 to 34 w Listening, 38 w Reading, 40 w Writing i 41 w Speaking. Writing jest oceniany holistycznie.
Linguaskill. Każdy moduł podaje się w skali Cambridge, dopasowanej do ESOKJ (CEFR). Writing i Speaking oceniają egzaminatorzy i automatyczna technologia oceny, co Cambridge nazywa oceną hybrydową. Jeśli moduł wypadnie poniżej zakresu B1, pojawia się jako „Not reported".
Obie skale nie są równoważne punkt do punktu: 41 na 50 w Speaking Aptis nie przekłada się na żadną liczbę w Linguaskill. Porównuje się poziomy, a nie punkty.
Uwaga na kompensację. W Aptis poziom ogólny wyrównuje jedne umiejętności drugimi: trzy B2 i jedno B1 dają ogólne B2. Ale certyfikat podaje każdą umiejętność, a jeśli instytucja patrzy na każdą osobno, to B1 się liczy.
| Twój cel | Co mówi źródło |
|---|---|
| Instytucja wskazuje konkretny egzamin | Zdawaj ten. Nic poniżej nie waży więcej niż jej wymagania |
| Wahasz się między A2 a B1 | Aptis General obejmuje od A0. Linguaskill zaczyna się od B1 |
| Chcesz móc poprawić jeden moduł | Linguaskill, z „My best score". W Aptis cały egzamin |
| Wymagają certyfikatu z aktualną nazwą | Aptis: nowe certyfikaty od 24-kwi-2025; stare nadal obowiązują |
Ta tabela to kryterium AptisBot do uporządkowania danych oficjalnych, a nie rekomendacja.
Przed rezerwacją zapytaj instytucję, która żąda certyfikatu, czy patrzy na poziom ogólny czy na każdą umiejętność i jak stary certyfikat przyjmuje.
Czy któryś wygasa? Nie. Aptis ESOL i certyfikat Linguaskill nie mają daty ważności; każda instytucja decyduje, jak stary certyfikat przyjmuje.
Co się stanie, jeśli w Linguaskill dostanę mniej niż B1? Moduł jest oznaczony jako „Not reported". Aptis General podaje poziomy poniżej B1, aż do A0.
Format Aptis część po części opisuje przewodnik, a o innym egzaminie piszemy w tekście Aptis czy IELTS.
Cambridge English, oficjalne strony Linguaskill (formaty, prezentacja wyników, ważność, sposób zdawania), sprawdzone 9-paź-2026; Test format overview 2023 i „Aptis Scoring System" v2.1 (TR/2024/002) British Council; podręcznik techniczny Aptis General; FAQ British Council (18-lip-2023). Nie porównujemy trudności ani uznawalności. Aptis® jest znakiem British Council; AptisBot to niezależny projekt.
Zrób próbny egzamin Aptis w przeglądarce
Za darmo · bez rejestracjiPoćwicz w bociePrawdziwe pytania Aptis, z writing i speaking ocenianymi według oficjalnej skali 0-6.Nie używasz Telegrama? Zrób pełny egzamin próbny w przeglądarce →